Kanelia, rusinoita, pähkinöitä

Tuoksuja, perinteitä ja pientä naposteltavaa. Niistä on joulu tehty.

Minä olen jouluihminen. Haluaisin laittaa jouluvalot ikkunaan jo marraskuun ensimmäisenä päivän, vaikka perheeni yrittää hillitä toiveella, että ”ei ensimmäisenä meidän kadulla.” Koiran kanssa iltalenkeillä alkaakin naapureiden valvonta. Koristeet ripotellaan vaivihkaa asteittain. Pieniä kuusia putoilee koko joulukuun eri huoneisiin. Glögi höyryämään ja lumimyrskyä odottelemaan.

Pikkujouluista alkaa riemu. Aaton menu on perinteinen, mutta pikkujouluissa luovuus saa rehottaa. Herkut ovat viime jouluina menneet välimerellisellä teemalla. Voitaikinasta saa tuunattua vaikka mitä pientä purtavaa. Voi tehdä joulupasteijoita tai hyrriä erilaisilla täytteillä; mausteista possua, anjovista, kylmäsavulohta, pekonia, pähkinöitä tai kuivattuja hedelmiä.

Joulutortussakaan ei ole pakko olla luumuhilloa. Kokeilla voi vaikka kirsikkahilloa ja pistaaseja, kinuskia ja pähkinöitä tai viikunahilloa ja vuohenjuustoa. Bruschetat ovat myös helppoja tarjottavia. Siis paahdettu patonkiviipale voidellaan oliiviöljyllä, päälle erilaisia tahnoja tai salsaa. Bruschetta kruunataan herkullisella juustopalalla tai ilmakuivatulla kinkkusiivulla. Lisäksi pekoniin käärittyjä taateleita, paahdettuja pähkinöitä, mini-stolleneita, valittavaa riittää. Jossain välissä on ehdittävä paistaa ja maistaa pikkukinkku kera joulumusiikin.

Ensimmäiset glögit, samoin kuin jouluaattona nautittavat, ovat perinteisiä, omalla salaisella reseptillä tehtyjä. Välissä voi testata muitakin vaihtoehtoja. Vihreään teepohjaan tehtyjä hunajaisia glögejä, lämmin sangria-glögi, pohjaan voi myös kokeilla omenaa, appelsiinia tai päärynää. Tänä vuonna aion testata kylmän kuohuviiniglögin ja saako lakritsipulverilla uutta syvyyttä vaaleaan glögiin.

Jouluaaton ohjelma on perinteinen, yllätyksiä ei saa olla (paitsi joululahjoissa). Samoin jouluruossa mennään perinteisillä herkuilla. Välissä meillä oli jouluja, jolloin kaikki muokattiin uusiksi. Oli bataattilaatikkoa, punajuuri-vuohenjuustosalaattia ja kinkun sijalla jotain ihan muuta. Ideoinneista alkoi tulla varsinainen kilpailu. Nyt ainakin meidän perheen joulussa on palattu perinneresepteihin. Laatikoihin panostetaan tekemällä kaikki alusta asti itse, makuun pitäisi saada se hämäläisen äitini tekemä sävy. Sienisalaattisienet on korvamerkitty jo syyskuussa. Kinkku valitaan huolella. Suosittelen kotimaista ja tuoresuolattua mahdollisimman runsaalla rasvakerroksella. Paistolämpötila pitää osua kohdilleen, samoin kuorrutus ja koristelu.

Jouluaaton aikataulu, riisipuuro (ei voida mennä yhdellä mantelilla), Lumiukko, Joulurauhan julistus, joulusauna, glögit, pöydän antimet kystä kyllä, lapsille suuri jouluhuijaus (niistä voisi kirjoittaa vaikka kirjan), lahjat (mitään en tarvitse…), kahvia avec, torttuja, englantilaista hedelmäkakkua…

Sohva, kynttilät, muru, portviini, suklaa, Il Divo, Raskasta joulua…

Kaikkea tätä odotellessa:

Sangria-glögi

0,5 l Tummaa glögitiivistettä

0,75 l Punaviiniä (Espanjalaista)

0,5 l Appelsiinimehua

Kanelitanko, tähtianista, kardemummaa

Appelsiini koristeluun (muutkin sitrushedelmät käy)

Kuumenna juoma mausteiden kanssa, anna maustua puolisen tuntia. Siivilöi mausteet pois ja kuumenna uudestaan. Leikkaa appelsiini puoliviipaleiksi laseihin ja kaada kuuma glögi päälle. Sopii loistavasti Tapasten kanssa.

Hannele Kulanko

Kirjoittaja on HYY Ravintoloiden tuotekehityssuunnittelija.