375-juhlavuosi näköalapaikalta

Helsingin yliopisto viettää tänä vuonna 375-vuotisjuhlaansa. Edellisen kerran juhlavuotta on vietetty näyttävästi 25 vuotta sitten, vuonna 1990.

Nyt juhlinnan valmistelut aloitettiin 2013, jolloin juhlavuoden puheenjohtajaksi nimitettiin kansleri Thomas Wilhelmsson ja valmisteluiden tueksi kutsuttiin neljä työryhmää. Ryhmät nimettiin sen mukaan mihin niiden toivottiin erityisesti kiinnittävän huomiota. Sisältö pintaan -ryhmä pohti kuinka yliopiston sisällöt, kuten huippututkimus, parhaiten näkyisi juhlavuoden ohjelmassa. Yhteisöllisyys-ryhmän kanssa pohdittiin miten ison yhteisön eri toimijat, opiskelijat ja henkilökunta, voisivat vahvemmin tuntea yhteenkuuluvuutta ja ylpeyttä Helsingin yliopistosta. Akateemiset traditiot -työryhmä pohti akateemisten traditioiden näkyvyyttä ja osuutta juhlavuodessa. Varainhankinta ja kumppanuus -työryhmä antoi tukensa Helsinki Insight 375 -varainhankintakampanjan valmistelulle.

Juhlavuoden työryhmät muodostettiin opiskelijoista, tutkijoista, opettajista, hallintohenkilökunnasta sekä professoreista. Ideointi ja pohdinnat jatkuivat läpi kevään 2014 ja esimerkiksi Yhteisöllisyys-työryhmän ideoinnista saivat alkunsa Kampuskohtaamispaikat, joiden avajaisia vietettiin tammikuussa Kumpulassa, Viikissä ja Meilahdessa. Kampuksille haluttiin uudenlaiset kohtaamiset mahdollistavia paikkoja, johon kuka tahansa voi asettua juomaan kahvia, työskentelemään tai seurustelemaan. Yliopiston Tila- ja kiinteistökeskus lähti mukaan toteuttamaan näitä ja upeat kohtaamispaikat ovat nyt kaikkien yliopistolaisten käytössä.

Akateemiset traditiot -ryhmä toivoi juhlavuoteen tapahtumia, joissa näkyisi akateemisten juhlien erityislaatuinen perinne. Niinpä tänä keväänä on mahdollista osallistua Alumniyhdistyksen juhlatanssiaisiin sekä Osakuntien järjestämiin suursitseihin Senaatintorilla. Lisäksi Yliopisto kansakunnan rakentajana -keskustelutilaisuudet huhti-toukokuussa avaavat Helsingin yliopiston historiallista merkitystä. Sisältö pintaan -ryhmä tuki Helsinki Challengen, tiedepohjaisen ideakilpailumme, valmisteluja. Kilpailussa oli viime vuonna esikarsintavaihe ja nyt 20 mukaan päässyttä tiimiä jatkokehittää ideoitaan. Tammikuussa tiimit esittäytyivät PitchNight-illoissa ja juhlasali täyttyi yleisöstä kahtena peräkkäisenä iltana. Mikäli Helsinki Challenge ei ole vielä tuttu, niin käy tutustumassa siihen osoitteessa challenge.helsinki.fi.

Juhlavuotta varten avasimme myös keväällä 2014 nettiin ohjelmaehdotuslomakkeen, jotta saisimme vielä laajemman käsityksen siitä, miten yliopistolaiset haluavat juhlavuotta viettää. Yli sadasta ehdotuksesta juhlavuoden tapahtumakalenteriin valikoitui 50 keskenään erityyppistä tapahtumaa. Tänä keväänä voit käydä esimerkiksi Yliopistollisen eläinsairaalan järjestämässä kissakahvilassa Viikissä tai osallistua toukokuussa kävelykierrokselle, jossa avataan kreikkalaisen antiikin vaikutusta ja näkymistä Helsingin yliopiston keskustakampuksella. Juhlavuoden kaikille avoimet tapahtumat löydät tapahtumakalenteristamme.

Tammikuussa 2015 juhlistimme Kaisaniemen metroaseman nimenmuutosta Helsingin yliopiston metroasemaksi ja järjestimme henkilökunnalle ja opiskelijoille yhteiset juhlavuoden avajaiset Kaisa-kirjastossa. Jos et päässyt osallistumaan avajaisiin, niin juhlimaan pääsee myös Floran päivän piknikillä tai osallistumalla Thinkfestiin – Ajattelun ja tieteen kaupunkifestivaaliin syyskuun ensimmäisellä viikolla.

Juhlavuoden ohjelmatuottajana toimiminen on antoisa työtehtävä. Työssä olen saanut tutustua valmistelutyöryhmien jäseniin ja ymmärtänyt sitä kautta konkreettisesti kuinka laajalle Helsingissä (ja Suomessa) yliopistomme levittäytyy ja miten monitieteellinen se on. Aiemmissa työtehtävissä yliopistossa olen erityisesti pitänyt työskentelystä opiskelijoiden kanssa. Siksi suosikkini juhlavuoden erilaisten tapahtumien joukossa on taidehistorian opiskelijoiden opintopiirinä toteuttamat Yliopisto avautuu -kävelykierrokset. Niillä pääsee tutustumaan eri kampuksien historiaan, arkkitehtuuriin sekä kampuksilla tehtävään tutkimukseen. Kävelykierrokset olivat osa vuosijuhlaviikon ohjelmaa, mutta ensi syksyn Thinkfestin aikaan ne järjestetään uudelleen. Silloin on mahdollisuus kiertää yliopiston kampuksilla ja tutustua erilaisiin tiloihin ja asioihin, jotka eivät ole ennestään tuttuja. Toivon, että juhlavuosi tarjoaisi yliopistolaisille ja kaupunkilaisille elämyksiä ja iloisia yllätyksiä.

Paula Arvas

Kirjoittaja on 375-juhlavuoden ohjelmatuottaja.