Aamiainen on tärkeiden valintojen summa

Aloitatpa päiväsi pelkällä puolijuoksussa ryystetyllä kahvikupillisella tai kaikessa rauhassa pöydän ääressä nautitulla monipuolisella aamiaisella, valintojen vaikutukset kantautuvat pidemmälle kuin omaan hyvinvointiin asti. Joku jossain on viljellyt tuotteet, jotka me syömme ja juomme.

Useimpien suomalaisten aamiainen koostuu jostain kotimaisesta tuotteesta ja jostain hyvin kaukaa matkustaneesta. Leivät, puurot, maitotuotteet, marjat ja leikkeleet saamme ostettua juuri niin lähellä kasvaneina ja valmistettuina kuin itse haluamme, mutta kahvi, tee, kaakao ja hedelmät ovat tulleet pöytiimme Afrikasta, Aasiasta ja Latinalaisesta Amerikasta asti. Niitä ei lähempää saa.

Useimmat kehitysmaiden viljelijät ovat hyvin köyhiä ihmisiä. He saattavat viljellä meidän aamiaistuotteitamme hinnoilla, joilla he eivät pysty maksamaan edes tuotantokustannuksiaan.

Entten-tentten-teelikamentten

Saamme useiden välineiden kautta tietoa hiilihydraateista, proteiineista, kaloreista, rasvasta ja sokerista. Emme voi välttyä ohjeistuksilta, joiden mukaan juuri nimenomaan vihersmoothie olisi aivan erityisen terveellinen tapa aloittaa aamu tai että voissa paistettu pekoni olisi parasta mahdollista atkinsonilaisuutta. Ohjeita on lukuisia, noudatammepa me niitä tai emme.

Aamiaisvalinnat tehdään viimeistään edellisen päivän kauppareissulla. Ostoskoriimme pistämme arvojemme mukaisia tuotteita. Onko alkuperämaalla väliä? Onko sillä väliä, onko tuote luomua vai ei? Ostammeko tottumuksesta samat tuotteet joka kerta? Vai onko lopulta olennaista vain se, että pakkaus on kaunis ja hinta kohdillaan? Onneksi yhä useampi suomalainen pysähtyy miettimään myös sitä, onko tuotteen viljelijä saanut tuotteesta elämiseen riittävän korvauksen.

Porttiteorian mukaan reilu kahvi on aamiaisen reiluuntumisen ensimmäinen vaihe

Vuonna 2013 suomalaiset ostivat yhteensä 903 000 kiloa Reilun kaupan kahvia. Määrä on 5 prosenttia enemmän kuin edellisenä vuonna, mutta edelleen vain reilun prosentin verran kaikesta siitä kahvista, mitä Suomessa juodaan.

Oman aamiaisen reiluuntumisen voisi aloittaa siitä, että valitsisi ensin reilusti tuotetun kahvin. Suomessa on myynnissä noin 150 erilaista Reilun kaupan suodatinkahvia ja lisäksi papuja, espressoja, espressopapuja, pikakahveja ja jääkahveja. Oma suosikki löytyy kyllä!

Reilusti tuotettuja teelaatuja löytyy yli 200, ja reiluja kaakaoitakin annospusseissa ja lusikoitavina versioina. Ja sitten rohkeasti kaupan hedelmäosastolle valitsemaan reiluja banaaneja, ananaksia ja appelsiineja. Todelliset hard core -reilut valitsevat vielä mehunsa, myslinsä, sokerinsa, hunajansa ja aamiaispöydän neilikkansa reiluina.

Reilun kaupan järjestelmässä on mukana yli 1,3 miljoonaa viljelijää ja työntekijää. He saavat myymistään tuotteista vähintään Reilun kaupan takuuhinnan (jos markkinahinta on takuuhintaa korkeampi, heille maksetaan markkinahintaa) ja Reilun kaupan lisää. Vuonna 2012 Reilun kaupan lisää maksettiin yli 80 miljoonaa euroa. Sillä on rakennettu monta terveysasemaa, koulua ja kaivoa. Ollaan siis kaikin tavoin reiluja heti aamusta asti!

Blogi_Reilun_kaupan_aamiainen_645x320

Sanna Räsänen

Kirjoittaja on Reilu kauppa ry:n tiedottaja.

Kuva: Maija Lumme