Biojätteen lajittelu – pieni mutta vaikuttava juttu!

Kaatopaikalle sekajätteen seassa kulkeutuva biojäte tuottaa mädäntyessään metaania, joka on yksi haitallisimmista ympäristön lämpenemistä aiheuttavista kasvihuonekaasuista. Kun laitamme ruuantähteitä biojäteastiaan, voisimmekin hetkeksi pysähtyä miettimään, miten osaltamme voimme vähentää biojätteen määrää.

HYY Ravintoloissa on seurattu lounastajakohtaisia biojätemääriä jo vuodesta 2011. Erilaisten hankkeiden, tutkimusten ja omien kokemusten avulla olemme saaneet hyvän käsityksen siitä, mistä ravintoloidemme ruokahävikki muodostuu. Olemme kehittäneet toimivia käytäntöjä: muun muassa ruuhka-aikojen ulkopuolella käytämme pienempiä tarjoiluastioita ja käymme keittiöhenkilökunnan kanssa päivittäisiä toiminnanohjauspalavereita. Näiden avulla biojätteen määrää on onnistuttu huomattavasti vähentämään.

Vuodesta 2011 vuoteen 2013 biojätteen määrä per lounastaja on laskenut 12 prosenttia. Kuluvan vuoden kuuden ensimmäisen kuukauden aikana Helsingin yliopiston UniCafeissa ja Metropolian UniCafeissa on pystytty vähentämään lounastajakohtaista biojätemäärää lähes 13 prosenttia viimevuotiseen vastaavaan aikaan verrattuna. Yhteensä tämä tarkoittaa noin 500 kg biojätettä per päivä – merkittävä vähennys siis.

Ruokahävikki puntarissa

Tänä syksynä olemme asentaneet UniCafe Ylioppilasaukion astianpalautuksen yhteyteen biojätevaa’an. Biojäteastiaan kytketty vaaka ilmoittaa pussiin kertyneen biojätteen painon. Määrä kirjataan päivittäin seinällä olevalle liitutaululle, josta asiakkaat voivat sen todeta – kuten myös edellisten päivien kertyneet biojätemäärät. Näin herätellään toivottua ajatusta: alitetaanko tänään eilisen päivän tulokset?

$RY6XE2A

Uusi tuotannonohjausjärjestelmämme auttaa meitä entisestään tarkentamaan tietojamme: siitä saadun reaaliaikaisen tiedon avulla voimme seurata, miten toimintatapojen tai ohjeistusten muuttaminen vaikuttaa hävikkimme määrään.

Biojätteen lajittelulla on väliä

Kaatopaikalle sekajätteen seassa kulkeutuva biojäte tuottaa mädäntyessään metaania, joka on yksi haitallisimmista ilmaston lämpenemistä aiheuttavista kasvihuonekaasuista. Onkin tärkeää, että jätteiden lajittelu tehdään asiakkaille mahdollisimman helpoksi ja selkeäksi.

Myös henkilökunnan ja asiakkaiden perehdyttämisellä ympäristöasioihin on merkitystä. Yksi vuoden 2015 ympäristötavoitteistamme on asiakasviestinnän parantaminen hävikin pienentämiseksi. Ravintolatoiminnasta aiheutuvan jätteen määrän minimoinnilla ja mahdollisimman korkealla pakkausmateriaalien kierrätysasteella on toiminnan volyymin vuoksi iso merkitys osana HYY Yhtymän ympäristövastuullisuutta.

Kompostilaki – sakkoja huonosta jätteiden lajittelusta?

Yhdysvalloissa jopa 40 prosenttia ostetusta ruuasta menee roskiin ja vain viisi prosenttia kaatopaikkojen ruokajätteistä ohjautuu kompostoitavaksi.

Helsingin Sanomissa julkaistiin 24.9.2014 artikkeli, jossa kerrottiin, että Yhdysvalloissa Seattlen asukkaita uhkaa tästä lähtien sakko, jos he heittävät sekajätteen joukkoon liikaa pizzanjämiä, kahvinpuruja tai ruuantähteitä. Sakon tavoitteena on saada kansalaisia kompostoimaan jätteensä. Kun roskiksen sisällöstä yli kymmenesosa on kompostoitavaa jätettä, omistajalle voidaan määrätä yhden dollarin sakko; sakko peritään seuraavan jätemaksun yhteydessä. Onko tämä myös meidän tulevaisuuttamme?

Kaikki alkaa sinusta ja minusta – meistä. Kun laitamme ruoantähteitä bioastiaan, voisimme hetkeksi pysähtyä miettimään, miten osaltamme voimme vähentää biojätteen määrää. Tehdään yhdessä ympäristöä säästäviä ja kestäviä tavoitteita ja päätöksiä – omaksi ja koko maapallon hyväksi.

Outi Luukkonen

Kirjoittaja on HYY Ravintoloiden kehityskoordinaattori.

Kuva: Maru Lemmetty.