Erityisruokavaliot

Aterioiden erityisruokavaliomerkinnät ilmoitetaan tuoteselosteiden lopussa koko ateriakokonaisuuden osalta. Tuotantotiloissamme käsitellään gluteenia sisältäviä tuotteita, vakavissa allergiatapauksissa olethan yhteydessä henkilökuntaamme.

Vähälaktoosinen

Vähälaktoosista tai kokonaan laktoositonta ruokavaliota tarvitaan, kun elimistö sietää heikosti tai ei lainkaan maitosokeria eli laktoosia. Nimensä mukaisesti maitosokeria on luonnossa vain maidossa ja maitovalmisteissa. Laktoosi-intolerantikon elimistö ei tuota riittävästi maitosokeria hajottavaa laktaasientsyymiä. Laktoosin sieto (maitosokerin imeytyvyys) on yksilöllistä: yleensä elimistö pystyy käsittelemään ainakin pieniä laktoosimääriä ja tällöin voidaan nauttia vähälaktoosisia elintarvikkeita sekä usein myös hapanmaitotuotteita sekä kypsytettyjä juustoja.

Vähälaktoosisessa ruokavaliossa voidaan käyttää maitotuotteista Hyla/Into-tuotemerkkiä.

Laktoositon

Laktoositon ruokavalio ei sisällä laktoosia eli maitosokeria lainkaan. Kaikkien ruoka-aineiden tulee olla laktoosittomia eli laktoosin määrä tuoteselostessa tulee olla 0 g.

Maitovalmisteista voidaan tällöin käyttää täysin laktoosittomia tuotteita sekä pitkään kypsytettyjä juustoja (esimerkiksi emmemtal, edam ja näistä valmistetut sulatejuustot), joista laktoosi on hajonnut kypsytyksen aikana.

Maidoton

Maitoallergia ei ole sama kuin laktoosi-intoleranssi. Lehmänmaidolle allerginen on herkitynyt maidon valkuainesaineille eli proteiineille.

Maitoallergisen ruokavaliosta poistetaan kaikki maito ja maitoa sisältävät elintarvikkeet. Myös vuohenmaidon kanssa kannattaa olla varovainen. Vähälaktoosiset maitovalmisteet ovat kiellettyjä, koska ne sisältävät maitoproteiineja. Hyvin herkästi oireita saavilla myös voi ja margariini ovat kiellettyjä maitotuotteita.

Gluteeniton

Keliakia on elinikäinen vehnän, ohran ja rukiin sisältämän valkuaisaineen eli gluteenin, aiheuttama sairaus. Gluteeni aiheuttaa ohutsuolen limakalvoilla tulehduksen ja vaurioittaa suolinukkaa. Keliakia ei ole allergia vaan sairaus, jonka ainoa hoito on gluteeniton ruokavalio.

Sopivia viljoja ovat gluteenittomat viljat eli riisi, maissi, hirssi ja tattari. Ruokavaliossa voidaan käyttää myös perunajauhoja, gluteenitonta vehnätärkkelystä ja gluteenitonta kauraa. (Vilja-allergiselle myöskään vehnätärkkelys ei sovellu, sillä se aiheuttaa allergisia reaktioita). Soijakastikkeessa oleva vehnä on fermentoitua, jolloin gluteeni on pilkkoutunut vaarattomaksi.

Keliakialiitto ei suosittele käyttämään tuotteita, jotka saattavat sisältää gluteenia. Keliakiaa epäilevän ei pidä aloittaa gluteenitonta ruokavaliota omin päin, sillä se voi jatkossa hankaloittaa diagnoosin tekemistä ja siten sairastaville kuuluvan ruokavaliokorvauksen saamista Kelalta.

Kasvissyöjät

Lakto-ovo-vegetaarinen

Lakto-ovo-vegetaariseen ruokavalioon sisältyy kasvikunnan tuotteiden lisäksi maitovalmisteita ja kananmunaa. Ravinnossa ei ole lihaa (ei siis myöskään siipikarjaa) tai kalaa. Lakto-ovo-vegetaristi käyttää maitotaloustuotteita ja lintujen munia.

Laktovegetaarinen

Laktovegetaariseen ruokavalioon sisältyy kasvikunnan tuotteiden lisäksi maitovalmisteita. Lakto-vegetaristi on jättänyt myös munatuotteet pois ruokavaliostaan.

Vegaaninen

Vegaaniseen ruokavalioon sisältyy pelkästään kasvikunnan tuotteita. Vegaanit eivät periaatteellisista syistä syö mitään, mikä on peräisin eläinkunnasta. Syyt ruokavalioon ovat eettiset, ekologisetja/tai terveydelliset. Vegaaniruokavalio ei ole sama kuin elävä ravinto. Vegaanit syövät myös kypsennettyä ruokaa.

Vegaanit eivät syö lihaa, missään muodossa. Vegaanit eivät syö muitakaan eläinkunnan tuotteita, kuten kananmunia, hunajaa, maitoa, voita, juustoa tai muita maitotuotteita.Vegaanit eivät myöskään syö ruokia, joissa on liha-, kala-, tai kanalientä, liivatetta tai eläinrasvoja.

Eläinperäisiä valmistusaineita, joita vegaanit eivät syö, ovat mm. hera, kaseiini, kaseinaatit, laktoosi, juoksutteet, gelatiini, albumiini ja munajauhe.

Allergiat (esim. pähkinä, selleri)

Allergisen ihmisen immuunijärjestelmä toimii liian tehokkaasti eli elimistö puolustautuu sinänsä ihan harmittomia aineita vastaan. Allerginen reaktio ilmenee erilaisina oireina tai oireyhdistelminä, hengitysteiden limakalvoilla, iholla, silmissä tai ruoansulatuskanavassa.

Yleisimmät allergisoivat ruoka-aineet:

  • kala ja äyriäiset
  • kanamuna
  • selleri, herne
  • maito
  • viljat
  • mansikka, kiivi, sitrushedelmät
  • mantelit ja pähkinät
  • tietyt lisäaineet

Lounaslistan lyhenteet

vl = vähälaktoosinen

l = laktoositon

g = gluteeniton

v = sisältää valkosipulia

k = kasvis

ve = vegaaninen

se = sisältää selleriä

pä = sisältää pähkinää (myös muskottipähkinä, tarkempi erittely aina raaka-aineissa)

m = maidoton

so = sisältää soijaa

[S] = Kelan korkeakouluruokailusuosituksen mukainen