Etsi pannu ja löydä oma kesähuvilasi

Käännyn Pitkäsillalta Kaisaniemenrannan suuntaan. Kävelen muutama sata metriä ja siirryn Helsingin empiren aikakauteen. Vasemmalla puolellani on sininen rakennus, ajalleen tyypillisesti matala ja leveä, matala katto piirteitä korostamassa. Talossa on valkoiset räystäät, nurkat ja ikkunapielet. Olen tullut ravintola Violan pihalle, Helsingin yliopiston Kaisaniemen kasvitieteelliseen puutarhaan.

 


Carl Ludvig Engel nimitettiin 1816 uuden pääkaupungin suunnittelijaksi. Ravintola Viola on yksi Engelin suunnittelemista asuinrakennuksista (1823), ja yhdessä sen ympärillä olevien kahden muun rakennuksen kanssa ne edustavat osaltaan Helsingin empiren aikakautta.

Kotisivuiltamme löydät lisää Violan tarinaa, kuinka ravintola oli suunniteltu alun perin asuinrakennukseksi ja kuinka se on Uudenmaankadulta siirretty nykyiselle sijainnilleen 1991 – mutta ravintolan tunnelmaa tuosta ei vielä aisti.

Silence, please

Katson ympärilleni sisäpihalla ja minun on vaikea uskoa, että olen 500 metrin päässä Helsingin rautatieasemalta. Minua ympäröi vehreä puutarha, joka houkuttelee kulkemaan polkujaan pitkin nauttien kukkien ja kasvien väriloistosta ja ennen kaikkea tuoksusta. Kaupungin ruuhka ja katku eivät yllä puutarhaan.

Ravintola Viola ja puutarha tarjoavat vastapainoa arjen kiireelle. Yhdessä ne tarjoavat niin kaupunkilaiselle kuin matkailijallekin hiljaisuutta ja tilaa hengittää, kuin vastauksena Suomelle tehtyyn viehättävään markkinointiteemaan: Silence, please (Visit Finland).

Ovet avoinna kesään

Violan rakennus on kaunis osa puutarhaa. Ravintolan seinillä on empiretyyliä jäljittelevät tapetit. Salien vaalean siniset lattialankut ovat alkuperäiset, niistä kuuluu mukavan kodikas natina. Peilipariovet ovat valkoiset, ja väritys pääsalissa ja kamareissa muiltakin osin rauhallinen. Pääsalin ja kamareiden kulmassa on alkuperäiset upeat kakluunit. Niistä ovat varmasti nautittu pehmeää lämpöä, kun huoneita on lämmitetty kirvesmies Johan Lindroosin kotina. Tuosta ajasta tulevaa hahmotti vieraskynäblogistimme Jari Eerola taannoisessa kirjoituksessaan.

Kurkkaan juorupeilistä. Tänään pihalla ei vielä näy ketään. Tätä lukiessasi Viola on kuitenkin jo avannut ovensa kesä- ja lounasravintolana palvellen elokuun loppuun asti.

Violan keittiö, rakennuksen tarina ja ainutlaatuinen puutarha ruokkivat aisteja. Näe, kuule, tuoksuta ja maista – tunne ja koe huvilan edustaman arkkitehtuurin suoraviivaisuus ja makujen puhtaus.

Ai niin, vielä sen pannun etsiminen! Se koristaa talon kulmaa. Tervetuloa!

Satu Orismaa

Kirjoittaja on HYY Ravintoloiden myynti- ja markkinointipäällikkö.

Kuvat: Maru Lemmetty