Ilmastovalinnat osaksi UniCafeiden lounastarjontaa

Jatkossa voit valita ateriasi UniCafessa myös ruoan ilmastovaikutusten perusteella. Vuoden 2015 alusta olemme lisänneet tiedon ”Ilmastovalinta” kaikkien niiden ruokien yhteyteen, joiden kohdalla ilmastoystävällisemmän valinnan kriteerit täyttyvät.

Ilmaston kannalta hyvän valinnan tarkistat verkossa ja mobiilissa lounaslistalla ruoan nimen perässä olevaa infonappia klikkaamalla. Merkintä löytyy ruokatietojen alimmalta riviltä: ”Vastuullisuus: Ilmastovalinta”. Saman tiedon löydät myös ravintolassa olevista tuoteselosteista.

Ilmastolounas-hanke Ilmastovalintojen taustalla

HYY Ravintolat oli yksi MTT:n Ilmastolounas-hankkeen kumppaneista. Ilmastovalinta-vaihtoehdot perustuvat hankkeen ilmastovaikutuskriteereihin tai vähäpäästöisiin raaka-aineisiin. Ateriat täyttävät lisäksi sosiaali- ja terveysministeriön (STM) ravitsemussuositukset eivätkä sisällä WWF:n punaisella listalla olevia kaloja – kuten eivät muutkaan UniCafeissa tarjotut lounaat.

Aterian ilmastoystävällisyyden voi luotettavasti arvioida vain ateriakokonaisuuden ilmastovaikutusten elinkaariarvioinnin kautta. Puolueettomaan tieteelliseen tutkimukseen perustuvaa tietopankkia raaka-aineiden ilmastovaikutuksista ei kuitenkaan toistaiseksi ole olemassa. Kompromissiratkaisuna Ilmastolounas-hankkeessa laadittiin vähän kuormittaviin raaka-aineisiin perustuvat kriteerit. Tiukalla raaka-ainerajauksella saavutetaan vähintään 25 prosentin päästövähennys keskimääräisen aterian päästökuormitukseen verrattuna. Tämä päästövähennys toteutuu kaikissa UniCafen tarjoamissa vegaaniruoissa.

Millainen sitten on ilmastoa säästävä ateria? Ilmastovalinta-merkinnän saanut pääruoka koostuu vähäpäästöisistä, kasviperäisistä raaka-aineista, vähäpäästöisistä kaloista WWF:n kalaoppaan suositukset huomioiden sekä rasvattomasta maidosta tai jogurtista. Lisäkkeissä sallittuja ovat peruna eri muodoissa sekä ohra-, kaura-, ruis-, ja vehnätuotteet. Mausteiden käyttö on sallittua kaikissa aterian osissa.  Ilmastovaikutusten lisäksi Ilmastovalinta-aterioissa huomioidaan ravitsemus: pääruokien ja lisukkeiden tulee täyttää STM:n joukkoruokailun suositukset esimerkiksi rasvan, suolan ja kuidun määrän sekä rasvan laadun osalta.

Miksi ilmastoystävällinen ruoka on tärkeää?

Ruoka ja ravinto ovat avaintekijöitä maailman hyvinvoinnin kannalta. Maapallon kantokyky ei kestä koko ihmiskunnan ruokkimista nykyisillä kulutustavoilla ja ruokatuotannon keinoilla. Ihmisten asenteiden ja kulutuskäyttäytymisen on muututtava. Asian tärkeydestä kertoo sekin, että vuonna 2014 ruuan ympäristövaikutuksiin otettiin ensimmäisen kerran kantaa myös valtion ravitsemussuosituksissa.

Toteutetussa Ilmastolounas-hankkeessa mukana olleissa ravintoloissa suoritettiin asiakaskysely. Siinä yli 40 prosenttia vastaajista kertoi olevansa valmis valitsemaan Ilmastovalinta-aterian usein tai lähes aina, jos sitä on tarjolla. Yli puolet vastaajista arveli valitsevansa Ilmastovalinta-aterian silloin tällöin. Ilahduttavan moni ruokailija siis on valmis ilmastotalkoisiin, jos me ravintoloitsijat vain tarjoamme siihen mahdollisuuden.

Kuinka valita helposti oikein 

Ilmaston kannalta kasvispainotteinen ruokavalio on suositeltava valinta. Tällä hetkellä UniCafen ruokailijoista jo noin 28 prosenttia valitsee lounaakseen kasvis- tai vegaanivaihtoehdon. Sekasyöjäkin voi keventää ilmastotaakkaa pitämällä silloin tällöin kasvisruokapäivän. Suosittelen kokeilemaan esimerkiksi UniCafen kasvishernekeittoa, soijabolognaisea tai kikherne-pähkinäpataa.

Ilmastoystävällinen ruokailu suosii kausiruokaa: valitse vuodenajan mukaisia tuoreita kasviksia, juureksia, hedelmiä ja marjoja, syötpä sitten ravintolassa tai kotona. Herkuttele tuoreilla mansikoilla kesällä ja nauti itsetehdystä mansikkahillosta talvella – ilmastoystävällisyys maistuu hyvältä!

Tutustu Ilmastolounas-hankkeen loppuraporttiin (pdf).

Outi Luukkonen

Kirjoittaja on HYY Ravintoloiden kehityskoordinaattori.