Ilmastovalintoja ja tiedonnälkää

Viime viikolla UniCafeissa vietettiin Ilmastoateria-teemaviikkoa. Tarjosimme päivittäin ateriavaihtoehtoja, jotka oli valmistettu ruoan ilmastovaikutuksia silmällä pitäen.

Ilmastoaterioiden reseptit pohjautuivat kotimaisuuteen ja kauden raaka-aineisiin. Tarjolla oli muun muassa kaalia, juureksia, ryynejä ja viljaa. Riisin tilalla tarjottiin kolmen viljan suurimoita ja perunaa. Resepteissä käytettiin myös esimerkiksi suomalaista kaurakermaa.

Saisiko olla kukkakaali-punajuuricurrya? Entä maistuisivatko silakkapihvit ja porkkanamuhennos?

Ilmastoateria-teema toteutettiin tänä vuonna toista kertaa. Myös teeman viestintä noudatti pitkälti edellisen vuoden linjaa. Ensimmäisenä vuotena ilmastoteema ei juuri herättänyt keskustelua. Viime viikolla tilanne oli toinen – teema huomattiin asiakkaidemme keskuudessa. Samalla kun meitä rohkaistiin viestimään teemasta vielä näkyvämmin, myös viestin sisällöltä haluttiin enemmän. Ruoan ilmastovaikutukset kiinnostavat asiakkaitamme. Ero ensimmäiseen vuoteen on selkeä. Tämä on hienoa!

Tietoisuus kasvaa

Merkittävä osa arkisista hiilidioksidipäästöistämme liittyy ruokaan. HYY Ravintolat on parhaillaan mukana MTT:n ja WWF:n toteuttamassa Ilmastolounas-hankkeessa, jonka tavoitteena on pienentää suomalaisten ja Suomen hiilijalanjälkeä ja luoda valtakunnalliset kriteerit Ilmastolounas-konseptille.

Yleinen tietoisuus ympäristöasioista kasvaa ja tietoa tarvitaan koko ajan enemmän. Tämä näkyy myös meidän toiminnassamme. Yksi hankkeen tavoitteista onkin viestinnällisesti vastata tähän kasvavaan tiedonnälkään.

Satu Orismaa

Kirjoittaja on HYY Ravintoloiden myynti- ja markkinointipäällikkö.

Kuva: Maru Lemmetty.