Jaksatko välittää, kuka kahvisi on viljellyt?

Valtaosa meistä suomalaisista tietää ainakin nimeltä, mitä Reilu kauppa tarkoittaa. Se on mahdollisuus, johon voit tarttua kaupassa, kahvilassa ja ravintolassa. Jokainen tiedostamatta tai tiedostetusti tehty vastuullinen valinta tuottaa hyvää jollekin jossakin.

Vastuullisuutta pidetään esillä monessa paikassa. ”Vastuullisesti vesillä”, ”pelaa vastuullisesti” ja ”nauti vastuullisesti”, kehottavat yritykset. Joku sanoi, että tämä on valintojen maailma. Valintoja mahtuu arkisen elämämme jokaiseen päivään niin paljon, että saattaa iskeä turnausväsymys. Maailma on epäoikeudenmukainen! Pitääkö aina muistaa valita vastuullisesti? Olenko huono ihminen, jos välillä en vain jaksa tiedostaa, ajatella ja vaikuttaa?

Mitä kauempana tuotettu tuote, sitä pidempi matka pellolta pöytään. Jos joka tapauksessa juot kaukana kasvavaa kahvia tai teetä, syöt banaania, nautit lasin argentiinalaista viiniä tai syöt suklaata, Reilun kaupan tuotteen valitseminen on helppo tapa tehdä vastuullinen valinta. Reilu korvaus viljelijälle, lapsityövoiman hyväksikäyttö kielletty, tiukat ympäristökriteerit, ja kaiken tämän toteutumista vielä valvotaan – kuulostaa kieltämättä reilulta. Kestävä toimeentulo tekee viljelystä kannattavampaa ja houkuttelevampaa myös tuleville sukupolville.

Voi oikeastaan ollakin helpompi olla ajattelematta maailman epäoikeudenmukaisuutta, ja sitä, miten se liittyy omaan ostoskoriin tai lounastarjottimeen. Höyryävä kahvikupillinen ei edes etäisesti muistuta sitä pientä punaista marjaa, jonka joku on omin käsin poiminut päiväntasaajan tuntumassa kahvipensaasta. Silloin voi välttyä myös siltä ahdistukselta, joka saattaa iskeä, kun alkaa ajatella ostamiensa tuotteiden alkuperää. Voi kiertää mielessään koko vaikean aiheen ja vain ajatella, ettei asia koske minua, en kuitenkaan voi vaikuttaa. Sitä paitsi lähempääkin löytyy ongelmia ja niistäkin voi tarvittaessa ahdistua aivan riittävästi.

Mutta ajattelet sinä näitä asioita kuitenkin, kiinni jäit. Valtaosa meistä, siis 93 % suomalaisista, tietää ainakin nimeltä, mitä Reilu kauppa tarkoittaa. Se on mahdollisuus, johon voit tarttua kaupassa, kahvilassa ja ravintolassa. Jokainen tiedostamatta tai tiedostetusti tehty vastuullinen valinta tuottaa hyvää jollekin jossakin. Se voi olla juuri se hondurasilainen pienviljelijä, joka saa myytyä koko satonsa Reilun kaupan kahvipapuja ja sitä kautta hän saa myymästään kahvista vähintään Reilun kaupan takuuhintaa ja lisäksi Reilun kaupan lisää, jonka käytöstä yhteisö päättää. Hän saa koulutusta viljelyyn, paremman pääsyn markkinoille, ja tärkeimpänä kaikista: kestävän toimeentulon itselleen ja perheelleen. Reilun kaupan tuotteet eivät ole ”kaikki tai ei mitään” –valintoja, vaan jokainen yksittäinen reilu ostos on yksi korsi positiivisten vaikutusten kekoon.

Onneksi joskus kehitysmaatuotteiden alkuperää on ajateltu meidän puolestamme, eikä tarvitse alkaa soudella universaalin ahdistuksen syvissä vesissä. HYY Ravintolat nimittäin tarjoavat Reilun kaupan kahvia, monien muiden Reilun kaupan tuotteiden ohella. Siispä kokeile – tuntuuko erilaiselta juoda kupillinen kahvia tietäen, että se on Reilun kaupan kahvia? Väitän, ettei esimerkiksi lapsityövoiman hyväksikäyttökieltoa voi maistaa, mutta sen voi tuntea.

Taika Koivula

Kirjoittaja työskentelee Reilu kauppa ry:n yhteyskoordinaattorina.

Indigenous woman Alberta Guarchaj, Vice-President of the Nahuala. coffee coop, picks the last of the coffee in a small coffee plantation. Nahaula. is a certified fairtrade producer based in Guatemala. Fairtrade is an alternative approach to conventional trade and is based on a partnership between producers and consumers. Fairtrade offers producers a better deal and improved terms of trade. This allows them the opportunity to improve their lives and plan for their future. Fairtrade offers consumers a powerful way to reduce poverty through their every day shopping. www.flocentroamerica.net.***Nahuala. es una organizacio.n certificada de comercio justo basado en Guatemala. El comercio justo representa una alternativa al comercio convencional y se basa en la cooperacio.n entre productores y consumidores. Comercio justo ofrece a los productores un trato ma.s justo y condiciones comerciales ma.s provechosas. Esto les permite mejorar sus condiciones de vida y hacer planes de futuro. Para los consumidores, comercio justo es una manera eficaz de reducir la pobreza a trave.s de sus compras diarias. www.flocentroamerica.net.

Reilun kaupan kahvinviljelijä. Kuvaaja Sean Hawkey.