Kun Senaatintori oli meidän

Katuruokafestivaalit ja suuret kansanjuhlat turuilla ja toreilla ovat nykyisin arkipäivää. Aina näin ei ole ollut. Kaksikymmentäviisi vuotta sitten meillä ei ollut ruokarekkoja, ravintolapäiviä eikä torilla tavattu. Mutta sitten kaikki muuttui. Kiitos perinteen, joka syntyi miltei sattumalta, akateemisen yhteisponnistuksen voimin.

Alma Materimme Helsingin yliopiston 375-vuotisjuhlan innoittamina sukelsimme omien arkistojemme sedimentteihin. Neljännesvuosisadan takaa, vuodelta 1990, löysimme kiinnostavan projektin.

Torijuhlakulttuurin alkuräjähdys

Syyskuun 11. 1990 syntyi Helsingin yliopiston ja sen opiskelijoiden juhlaperinne, jota meillä allekirjoittaneilla oli ilo olla kätilöimässä. Akateeminen karnevaalitunnelma valtasi Senaatintorin.

Yliopiston silloinen rehtori Päiviö Tommila kirjoitti karnevaalilehdessä seuraavasti. ”Perinne syntyy jos on syntyäkseen. Toivon, että tänä syksynä syntyy uusi akateemisen karnevaalin perinne.”

Tänään, 25 vuotta myöhemmin, voimme iloksemme todeta, että perinne syntyi.

Autoton kampus vuosimallia 1990 – Tunne yliopistosi

Tapahtuman myötä yliopistolle saatiin myös ensimmäistä kertaa autoton kampus, kun Fabianinkatu ja Hallituskatu suljettiin liikenteeltä kello 12 – 15 karnevaalin vuoksi.

Yliopiston päärakennuksen edessä soitti rockbändi ja opiskelijakansa pogosi. Opiskelijat järjestivät katusitsit; juhlapöytien antimista ruokineen, kuohujuomineen ja snapseineen nautittiin maljapuheiden ja runsaan laulannan säestyksellä.

Puheoppi ry esitteli lounaslausuntaa Porthanian UniCafessa. Yliopiston laitokset pitivät karnevaalipäivän kunniaksi avoimet ovet esitellen omaa tieteenalaansa, tutkimusta ja tiloja. Opettajat ja tutkijat olivat tavattavissa työhuoneissaan. Hallintorakennuksessa yleisöllä oli mahdollisuus ihastella presidenttiemme koulutodistuksia ja seurata hallintovirkamiesten arkea.

Kemian laitoksella saattoi tutustua kemiallisen aseen valvontaprojektiin. Välillä nähtiin huikeita kemiallisia taikatemppuja. Farmasian opiskelijat valmistivat peräpuikkoja ja Ylioppilasmiekkailijat kertoivat lajin 350-vuotisesta perinteestä sekä esittelivät taitojaan myös käytännössä.

Ylioppilaskunnan yritykset Gaudeamus Data ja Gaudeamus Kirja kertoivat, kuinka hoitaa ensin tietotekniikan avulla turhat rutiinit pois ja sen jälkeen keskittyä uusiin kirjanautintoihin.

Pop up –ravintola, streetfoodia ja kehitysmaakauppaa

Illan kynnyksellä juhlinta jatkui Senaatintorin karnevaaleissa. Keskellä toria Aleksanteri II:n patsaan juurella sijaitsi valtava anniskeluteltta, jossa olut virtasi ja grillit houkuttelivat Yliopistomakkaran kimppuun.

Tuohon aikaa pop up -anniskeluteltat olivat vielä uutta ja aiheuttivat erinäisille lupavirkamiehille harmaita hiuksia. Luvat kuitenkin järjestyivät — asiaa auttoi, että järjestäjinä olivat vastuulliset tahot Helsingin yliopisto ja HYYn anniskeluravintolatoiminta vanhalta ylioppilastalolta.

Olutteltan suosio ylitti villeimmätkin unelmat. Opiskelijoiden jonottaessa telttaan vapautuvia paikkoja Akateemiset tyrskynturskaajat myivät sisäänkäynnin kupeessa merilohileipiä. Ylioppilaskunnan yritystoimintaan kuuluva kehitysmaatuotteiden tuontiin erikoistunut Afrikan tähti kauppasi vohveleita ja eksoottisia hilloja.

Karnevaalien finaali koettiin pimenevässä syysillassa lähes 500 yliopiston ja ylioppilaskunnan piirissä toimivan kuorolaisen esiintyessä Tuomiokirkon portailla Matti Hyökin johdolla.

Karnevaaliperinne elää

Tänään 31.8.2015 vietetään yliopiston lukuvuoden avajaisia ja avajaiskarnevaalia – perinne on vahvasti elossa. Kello 14 -18 keskustakampuksen liikenteeltä suljetuilla kaduilla on pomppulinna, sauna, halpaa & hyvää jäätelöä, ninjoja, pop up -spexi, katusitsit sekä opiskelijajärjestöjä esittäytymässä.

Onnittelemme lämpimästi 375-vuotisjuhlavuottaan viettävää Helsingin yliopistoa ja toivotamme railakasta karnevaalipäivää sekä hyvää ja menestyksellistä syksyä koko yliopistoyhteisölle.

Arja Kosonen

Helsingin yliopiston 350-juhlavuoden projektisihteeri vuodelta 1990.

Lea Jokio-Suramo

Oy Gaudeamus Ab:n Ravintola Vanhan Ylioppilastalon ravintolapäällikkö vuodelta 1990.

Blogi_Arja_ja_Lea_lasinalunen_300px