Litranmitalla kurkkukeittoa

Minä ihailen ihmisiä, jotka osaavat tehdä ruokaa. Tiedäthän ne tyypit, jotka vilkaistessaan tyhjäänkin jääkaappiin onnistuvat loihtimaan puolikkaasta oliivipurkista, valkoviinin jämistä ja näivettyneestä goudakimpaleesta gourmeeta. Ihailen, koska en ole yksi heistä.

Tervetuloa 38-vuotiaan kasvissyöjän, minun, keittiööni. Viimeisen kymmen vuoden aikana olen onnistunut loihtimaan omin karvaisin kätösineni muun muassa koirallekin kelpaamattoman hunaja-valkosipuli-auringonkukansiemen-porkkanaraastelimpun (lopettakaa television ”helppoa kuin heinänteko” -tyyppiset kokkiohjelmat), ”pullataikinan” (on edesvastuutonta kertoa ohjeessa, että taikina kohoaa parhaiten mikrossa, muttei sitä, että sen ei kuulu olla päällä) sekä 30 litraa paakkuista ja kylmää kurkkukeittoa (Jos kirjan nimi on ”parasta pitopöytään” se kannattaa ottaa vakavasti. Tai ymmärtää ja osata jakolasku. Tai todella tykätä kurkkukeitosta).

Yläasteella kotitalouden numeroni oli 10, koska osasin nauraa oikeaan aikaan opettajamme huonoille vitseille. Tänään olen se vitsi itse, onneksi vielä naurattaa.

Siitäkin huolimatta, että itse en vastaa (tai ole millään tavalla osallinen, olkaa huoleti) UniCafen kasvisruokatarjonnasta, pyysimme viime keväänä apuanne. Kysyimme, millaista kasvisruokaa juuri te haluaisitte ravintoloissamme syödä.

Tavoitteenamme oli löytää uusia, niin lakto-ovo-vegetaariseen kuin vegaaniseenkin ruokavalioon sopivia reseptejä teidän omista arkistoistanne. Vastaanotto, ja osanotto, ylittivät kaikki odotuksemme. Kiitos, kiitos, kiitos!

Saimme tuotekehityskeittiömme testattavaksi kymmeniä jännittäviä, haastavia ja mielenkiintoisia reseptejä, joita oli ilo toteuttaa. (Allekirjoittaneen kohdalla maistaa. Ei toteuttaa).

Lopulta arvovaltainen raatimme päätyi valitsemaan voittajaksi Claudia Bergrothin ja Elias Willbergin reseptin Intialaisesta banaani-linssipadasta. Toinen ja kolmas sija menivät Ida Uskille, jonka Linssi-pinaattikastike ja Nasi Goreng rokkasivat makupalettimme uusiksi. Sydämelliset onnittelut voittajille!

Kokosimme voittajille repulliset erinomaisia luomutuotteita, joilla jatkaa reseptien kehittelyä, ja voittaja-ateriat: ne ovat maistettavissa UniCafen ruokalistoilla parhaillaan. Kiitos vielä kerran kaikille mukana olleille, on hienoa tehdä kanssanne työtä ja maistuvaa ruokaa.

Ja mitä tulee minuun, en ole luovuttanut. Kun kuu on seuraavan kerran sininen, olen varma, että limppuni ja kurkkukeittoni ovat pyyhkiytyneet mielestä ja kaivan taas essuni esiin. Toivotaan, että joku tuleva haasteemme osuu ajankohtaiseksi samoihin aikoihin. Epäilemättä tulen olemaan voitonsyrjässä kiinni.

Mikko Huttunen

Kirjoittaja on HYY Yhtymän heikoin lenkki keittiössä.