Miten sinä luet ruokaa?

Kun pohtii perinteistä tarvehierarkiaa, ei ruoka nykyään näytäkkään olevan siellä alimmilla tasoilla, vaan se on mitä suuremmassa määrin itsensä toteuttamista ja mielihyvän hankkimista - miksei myös puhtaasti uteliaisuutta

Kävimme toissa viikonloppuna koko perheen voimin Helsingin kirjamessuilla. Alun alkaen perinne on ollut isän ja tyttären harrastuksiin pohjautuvaa ja tällä kertaa kaikilla sattuikin olemaan aikaa – samaan aikaan olisivat myös ruoka & viini- ja musiikkimessut – muillekin olisi juttuja, jos kirjat eivät vetäisi.

Mutta kirjamessut vetivät. Jokaisella oli tuliaisena kassillinen kirjoja ja kokemuksia esittelyistä sekä kirjoittajien tapaamisista. Me kirjaharrastajat emme ehtineet käydä ruokamessuilla kuin syömässä herkulliset ”katutaiteeksi” kutsutut lounaat ja jälkiruokasorbetit. Ainesta olisi ollut kyllä enempäänkin tutustumiseen, jos vyö olisi antanut periksi.

Kirjallisuudessa messuilla näkyi laajasti globaalisuus ruokakulttuurissa ja hyvin usein tutusti suomenkielellä. Kun pohtii perinteistä tarvehierarkiaa, ei ruoka-asia nykyään näytäkään olevan siellä alimmilla tasoilla, vaan se on mitä suuremmassa määrin itsensä toteuttamista ja mielihyvän hankkimista – miksei myös puhtaasti uteliaisuutta.

Maailman ruokatrendien tuominen kaikkien ulottuville komeina suomenkielisinä teoksina, kokeneiden ja maailmaa kiertäneiden kirjoittajien toimesta, on suorastaan yhteiskunnallista (ruoka)ylellisyyttä.

Tämän valinnanvapauden keskellä, kuinka osaisimme arvostaa myös suomalaisuutta ja suhteellista edullisuutta? Voimme keräillä ilmiöitä ja tutustua käytännössä kaikkeen, meidän ei tarvitse vain etsiä eksklusiivisuutta.

Yhtäkaikki, on hienoa, että jokainen meistä voi valita tarjonnan runsaudesta ja kirjoittajat kertoa omista kokemuksistaan, näkemyksistään sekä arvoistaan.

Kirjamessuilta mukaan tarttui ruokakirjoja, jotka käsittelevät muun muassa intialaista ja islamilaista ruokakulttuuria. Miten sinä luet ruokaa? Mitä odotat lounashetkeltä ja ruualta?

Mauri Laurila

Kirjoittaja on HYY Yhtymän toimitusjohtaja ja HYY Ravintolat Oy:n hallituksen puheenjohtaja.

Kuva: Maru Lemmetty.