Onnea reseptikilpailun voittajalle, Jonni Hirvonen!

Marraskuussa toteutetun Kokkaa tattarista -reseptikilpailun voittajaksi valittiin Jonni Hirvonen reseptillään Tattari-hernerouhepihvit. Hirvosen pihvireseptissä on hienosti huomioitu tämän kotimaisen proteiininlähteen käyttö ja pääruoan korkea proteiiniarvo. Se ottaa huomioon UniCafe-opiskelijaravintoloiden asiakaskunnan laajasti: resepti soveltuu myös vegaaneille ja siinä on korkea kotimaisuusaste.

Marraskuussa toteutetun Kokkaa tattarista -reseptikilpailun voittajaksi valittiin Jonni Hirvonen reseptillään Tattari-hernerouhepihvit. Hirvosen pihvireseptissä on hienosti huomioitu tämän kotimaisen proteiininlähteen käyttö ja pääruoan korkea proteiiniarvo. Se ottaa huomioon UniCafe-opiskelijaravintoloiden asiakaskunnan laajasti: resepti soveltuu myös vegaaneille ja siinä on korkea kotimaisuusaste.

Tarjolla on perinteinen suomalainen ruoka, mutta uutena versiona. Resepti mahdollistaa tuotteen valmistamisen myös luomuna. Pihvien kypsennys on mahdollista myös uunissa, mikä on tärkeä edellytys reseptin toimivuudelle suurkeittiössä.

Tätä erinomaista voittajaruokaa tullaan tarjoamaan UniCafe-opiskelijaravintoloissa vuoden 2014 aikana. Tarkemmasta aikataulusta ilmoitetaan kotisivujemme ajankohtaisuutisissa myöhemmin.

– Idea reseptille syntyi ravintolassa järjestetystä tattariviikosta. Tuntui, ettei tattarin koko voimavara ehdi tulla esille yhdessä viikossa ja halusin antaa siihen panokseni, Jonni kertoo kilpailuun osallistumisen taustoja.

– Ja ruokajuomaksi taas sopisi esimerkiksi kauramaito, hän vinkkaa kotikokeille.

Tattari-hernerouhepihvit_Jonni_Hirvonen

Tattari-hernerouhepihvit

14 kpl
2 dl tattarisuurimoita + kasvislientä
2 dl hernerouhetta + 3-4 dl kiehuvaa kasvislientä
1 raaka peruna hienona raasteena
2 rkl pellavansiemenrouhetahnaa
2 rkl sinappia
1 tl suolaa
mustapippuria
n. 2 tl rypsiöljyä
0,5 dl tattarirouhetta
0,5 dl perunajauhoja
1. Kaada kiehuva vesi hernerouheiden päälle ja turvota puolisen tuntia.
2. Valmista pellavansiemenrouhetahna sekoittamalla 2 rkl pellavansiemenrouhetta 2 rkl:een vettä. Anna turvota noin puoli tuntia.
3. Keitä tällä välin tattarisuurimot kypsäksi kasvisliemessä. Kaada ylimääräinen neste pois.
4. Yhdistä kaikki aineet ja sekoita tasaiseksi massaksi. Laita taikina vetäytymään jääkaappiin noin puoleksi tunniksi tai jopa edellisenä iltana yön yli.
5. Tee taikinasta pihvejä tai palloja riippuen koostumuksesta. Jos koostumus on löysähkö, tee palloja ja litistä ne sitten pannulla litteiksi paistinlastalla. Paista runsaassa öljyssä niin, että pihveihin tulee kaunis kullanruskea rapea paistopinta. Tarjoile esimerkiksi tattarijauhoista ja Keijusta tehdyn ruskean kastikkeen kanssa. Kastikkeeseen voisi laittaa vähän omenaviinietikkaa pikantoimaan makua.

Reseptikilpailu oli varsin kovatasoinen ja asiakaskunnastamme löytyy upeita tattarivelhoja!

Resepteistä näkyi, että tattarin käyttöön on todella perehdytty. Hienoa!

Kiitos kaikille reseptikilpailuun osallistuneille!

Satu Orismaa

Kirjoittaja on HYY Ravintoloiden myynti- ja markkinointipäällikkö.

Kuvat: Satu Orismaa – Maru Lemmetty. Jonni Hirvonen – Petri Minni.

Taustaa:
HYY Yhtymän vastuullisuuskilpailun 2012 toisena voittajaehdotuksena palkittiin ehdotus kotimaisen tattarin hyödyntämisestä osana UniCafe-opiskelijaravintoloiden tarjontaa. Palkitulla ehdotuksella kilpailuun osallistui myös tämän kilpailun voittanut Jonni Hirvonen.
Ehdotuksen pohjalta toteutimme UniCafeissa osana HYY Ravintoloiden 60-vuotisjuhlavuotta tattariviikon. Tuolloin tattari vieraili osana lounastarjontaa ja sai asiakkailta positiivista palautetta. Samaan aikaan julkaisimme reseptikilpailun.

Kilpailuun osallistuneet reseptit arvioitiin seuraavin kriteerein:
o reseptin soveltuvuus opiskelijaravintolakonseptiin
o reseptin muokattavuus suurkeittiöön
o tattarin oivaltava käyttö

Kilpailevat reseptit tarjosivat tattaria kilpailun voittaneen pihvin lisäksi pataruoan muodossa, salaattiruokana ja muffineina.
Reseptikilpailu toteutettiin HYY Ravintoloiden kotisivuilla 4.-8.11.2013.

Tattari on varsinaista superruokaa – se on hyvä proteiinin lähde, sisältää hitaasti imeytyviä hiilihydraatteja, flavonoideja ja monia vitamiineja. Tattari sopii myös gluteenittomaan ruokavalioon. Bonuksena tulee vielä ympäristöystävällisyys: tattari suosii luonnonmukaisia viljelymenetelmiä.
Tattarin HYY Ravintoloiden tattariviikolle toimitti Keskisen mylly Vilppulasta ja sen on viljellyt hyvinkääläinen luomuviljelijä Jouko Aalto.