Onnellisen miehen palopuhe

Asuessani vuosia sitten Virossa opettivat paikalliset ystäväni minulle kauniin perinteen. Perheen, suvun ja ystävien kokoontuessa juhlistamaan joulua ja päättyvää vuotta yhteisen pöydän ääreen jokainen vuorollaan kertoi, mistä asioista juuri hän on ollut kuluneena vuonna kiitollinen. Tämä tapa on kulkenut oman perheeni jouluissa siitä lähtien.

Olen tänään avannut kalenterini seitsemännentoista luukun ja aattoon on enää seitsemän yötä. Mistä kiitän vuonna 2013?

Kiitän vuodesta, jota on kuljettanut kautta linjan hyvä vire. Siitä, että pöydän ympärillä istuvat rakkaat ja sydämessä ne, jotka syystä tai toisesta eivät voi joulua kanssamme viettää. Kiitän matkoista, juhlista ja eritoten arjesta. Ystävien kanssa aamuun venyneistä kesäilloista ja hitaista sunnuntai-aamuista.

Odotettavissa on onnellisen miehen palopuhe.

***

Tänä vuonna me HYY Yhtymässä olemme halunneet joulun hengessä muistaa erityisesti niitä, joiden kiitollisuutta värittää kenties toisenlainen todellisuus. Perinteisen joululahjan sijaan jokainen henkilökuntamme jäsen valitsi omaa sydäntään lähinnä olevan hyväntekeväisyyskohteen ja näiden valintojen perusteella jaoimme joulumuistamisiin ajatellun summan avuntarvitsijoille.

Toivomme, että lahjoituksemme uudelle lastensairaalalle, Filippiinien taifuunin uhreille ja Kirkon Ulkomaanavun toisenlaiseen lahjaan voivat olla rakentamassa joulua ja parempaa uutta vuotta apua tarvitseville.

***

Isännöimme puolisoni kanssa tänä vuonna ensimmäistä kertaa joulua vieraille omassa kodissamme. Meidän näköistämme, makuistamme ja kuuloistamme.

Lapsuudesta tutut ja matkan varrella maailmalta mukaan tarttuneet traditiot saavat seurakseen uusia ja tekevät joulun uusissa raameissa. Kastikeresepti on mummon mutta ”kalkkuna” on tofusta.

Minä odotan aattoa, kuusen koristelua, palopuheita, yhdessäoloa, anopin hymyä tofukalkkunan nähdessään – minä odotan joulua ja se on ihan pian.

Hyvää joulua!

Mikko Huttunen

Kirjoittaja on HYY Yhtymän tiedottaja.

Kuva: Maru Lemmetty.