Paluu Sambiaan – hankeseurantamatkalla Chipatassa

HYYn ja EPWDAn yhdessä suunnittelema kehitysyhteistyöhanke maaseudun naisten ja tyttöjen lisääntymisterveyden ja elämänlaadun edistämiseksi käynnistyi tämän vuoden alussa. Kolmevuotinen hanke on jatkoa vuosien 2011–2013 seksuaali- ja lisääntymisoikeushankkeelle.

Lokakuun kuumimpaan aikaan Eastern Province Women Development Associationin eli EPWDAn toimistolla lämpötila kohoaa 34 asteeseen. HYYn kehitysyhteistyökoordinaattori Ilona Kalliola käy läpi kuluneen vuoden budjettia yhdessä toiminnanjohtaja Fadales Lungun sekä projektikoordinaattori Ernest Kabulansandon kanssa. Kaksi tuuletinta hyrrää lakkaamatta ja projektori puskee lisää kuumaa ilmaa huoneeseen.

HYYn ja EPWDAn yhdessä suunnittelema kehitysyhteistyöhanke maaseudun naisten ja tyttöjen lisääntymisterveyden ja elämänlaadun edistämiseksi käynnistyi tämän vuoden alussa. Kolmevuotinen hanke on jatkoa vuosien 2011–2013 seksuaali- ja lisääntymisoikeushankkeelle. Jokainen hankevuosi sisältää seurantamatkan, jolloin HYYn edustajat matkaavat Sambiaan työskentelemään EPWDAn toimistolle kahdeksi viikoksi. Viime vuonna seurantamatkalla suunniteltiin yhdessä tänä vuonna alkanutta hanketta, nyt puolestaan keskusteltiin alkaneen hankkeen ensimmäisestä vuodesta sekä tulevan vuoden suunnitelmista.

Viime vuonna työskentelin EPWDAssa kuusi kuukautta vapaaehtoistöissä ja palattuani Sambiasta olen osallistunut hanketoimintaan Suomessa. Nyt vuoden Suomessa olon jälkeen pääsin onnekkaasti palaamaan hetkeksi itäisen Sambian maaseudulle. Oli mahtavaa nähdä, että viime vuoden työpaikkani, Sambian jäsenmäärältään suurin naisjärjestö EPWDA, on voimissaan. Uusi hanke on lähtenyt käyntiin mallikkaasti, sillä EPWDAn työntekijät ja vapaaehtoiset ovat erittäin motivoituneita.

Hektisen kahden viikon seurantamatkamme aikana kävimme toimistotyöskentelyn lisäksi myös kenttäreissulla Mambwessa, joka on yksi hankeen kolmesta toiminta-alueesta maaseudulla. Lukemattomien pölyisten ja kuoppaisten ajokilometrien jälkeen saavuimme sinne, missä tyttöjen keskimääräinen avioitumisikä on lähellä 15 ikävuotta ja jossa lähin terveysasema kaukana. Täällä myös tapasimme lukuisia lähikylien asukkaita, niin naisia kuin miehiäkin, jotka toimivat aktiivisesti EPWDAn jäseninä ja joita on koulutettu hankkeen kautta vapaaehtoisiksi terveyskouluttajiksi.

Pääsimme neljässä eri kylässä seuraamaan vapaaehtoisten vetämiä teatteriesityksiä, jotka kertovat aikaisten avioliittojen sekä teiniraskauksien haitoista. Moni edellisen hankkeen vapaaehtoisista on mukana myös tässä uudessa hankkeessa ja tulee kahden seuraavan vuoden aikana vetämään alueidensa kylissä lisää näitä esityksiä. En uskonut näkeväni näitä mahtavia, yhteisöjensä kehitykselle omistautuneita naisia ja miehiä uudelleen. Olin myös yllättynyt, että teatteriesitykset voisivat olla asiasisältönsä ohella näin viihdyttäviä ja houkutella paikalle yli sata kiinnostunutta seuraajaa.

Vaikka Sambian lämpö ja muistot meinasivat viedä mennessään, oli Suomen arkeen ilo palata hyvin sujuneen matkan jälkeen. Usko HYYn ja EPWDAn yhteistyöhön on matkan jälkeen vankka ja kahden viikon yhteisen työskentelyn jälkeen yhteys järjestöjemme välillä on taas vahvistunut. Ensi vuonna Sambiaan lähtee puoleksi vuodeksi seuraava suomalainen vapaaehtoinen, joka avustaa vuorovaikutuksessa silloin kun kumppanijärjestöt ovat fyysisesti hyvin kaukana toisistaan. Ylioppilaskunnan jäsenet voivat olla ylpeitä pitkästä ja toimivasta yhteistyöstään sambialaisten kansalaisaktiivien kanssa ja sambialaiset esittivät jälleen kiitoksensa myös Sambia-päivän kautta saamastaan tuesta!

Sara Mäkäräinen

Kirjoittaja on kuudennen vuoden sosiologian opiskelija ja HYYn kehitysyhteistyövaliokunnan jäsen.

Kuvat: Sara Mäkäräinen

EPWDAn-vapaaehtoisia-vetämässä-koululaisille-teatteriesitystä-teiniraskauksista-ja-koulutuksen-tärkeydestä_500px

EPWDAn vapaaehtoisia vetämässä koululaisille teatteriesitystä teiniraskauksista ja koulutuksen tärkeydestä.

EPWDAn-vapaaehtoisia-Mambwessa-teatteriesityksen-jälkeen_500px

EPWDAn vapaaehtoisia Mambwessa teatteriesityksen jälkeen.