Ravintolayhtiön uudet tuulet

Viime vuosi oli ”ravintolayhtiön vuosi” HYY Yhtymässä – ja sitä se todellakin oli!

Vuoden kuluessa saimme vahvistettua laatu- ja ympäristöjärjestelmämme uudelleen. Järjestelmät kuvaavat, miten itse kehitämme toimintaamme. Nyt myös melkein koko toimistohenkilökuntamme on yksissä avotiloissa ja yhteiselle vuorovaikutukselle alttiina. Sertifioidut järjestelmät ovat välttämättömiä, jotta voimme kirjallisesti osoittaa kehittämisen vähimmäistasoa, mutta oleellisempaa on edelleen, mitä ihmiset saavat yhdessä aikaan – jopa satunnaisissa kohtaamisissa

Ravintolayhtiö on aina pärjännyt hyvin laajassa vuosittaisessa asiakastyytyväisyystutkimuksessa, erityisesti henkilökohtaisen palvelun osalta. Olemme siis loistavassa valmiudessa hypätäksemme johonkin uuteen.

Viime vuoden hienoimpiin avauksiin kuuluikin kymmenen uuden ravintolan avaaminen Metropolia ammattikorkeakoulujen toimipisteisiin. Tälle jatkoa tarjosi maaliskuussa 2014 YTHS:n tiloihin Helsinkiin avattu henkilöstöravintola Serpens. Harmi, että juuri tulleen markkinaoikeuden päätöksen perusteella joudumme lunastamaan Metropolian tänä vuonna uudelleen.

***

Ilman Helsingin yliopiston ylioppilaskunnan panosta olisimme tuskin näin pitkällä vastuullisen ravintolatuotannon polulla. Kotimaisiin -ja luomuraaka-aineisiin – mahdollisuuksien mukaan myös sertifioituihin – perustuvien aterioiden tarjoaminen on tulevaisuuden kilpailuetu myös henkilöstöravintolapuolella, kasviruokavaihtoehtoja unohtamatta.

Markkinointiponnistelujen lisäksi yhteistyö HYY Kiinteistöjen kanssa on jo aikaansaanut kiinnostusta instituutiokiinteistösijoittajien puolelta – mistä löytyisi uusia moderneja konsepteja?

Tällä hetkellä olemme ykkönen pk-seudun opiskelijaravintolatoiminnassa ja aiomme osaamisemme avulla erottua myös henkilöstö-, kokous- ja anniskeluravintolaliiketoiminnassa – nimenomaan asiakaskokemuksessa.

***

Viime vuoden toinen merkittävä muutos oli luopuminen vuokrausriskiä sisältävän Vanhan ylioppilastalon juhlaravintolaliiketoiminnasta. Royal Ravintolat on johtava helsinkiläinen toimija ja tulee pitämään Vanhan mainetta yllä kunnioitettavasti – samalla parantaen HYY Kiinteistöjen vuokratuloja.

Kun samanaikaisesti näiden muutosten tuulten puhaltaessa uusimme toiminnanohjausjärjestelmää ja toteutimme yhdessä Elisan sekä Frankin kanssa lähimaksamisen käyttöönoton ensimmäisenä ravintola-alan ketjuna Suomessa, voidaan viime vuoden hyvällä syyllä todeta olleen työntäyteinen. Ja kaiken työmme tavoitteena on nimenomaan parempi palvelu.

Parhaillaan työn alla oleva toiminnanohjausjärjestelmän asennus antaa meille uusia mahdollisuuksia tulevina vuosina – odottakaa vain.

Vuosi 2013 oli todellakin ravintolayhtiön vuosi 60-vuotisjuhlan lisäksi – osa panostuksista asettui ulkoisista syistä johtuen samalle vuodelle eikä tulos ei ollut tavoitteen mukainen. Kehittyminen oli kuitenkin sitäkin parempaa! Siksi tulevaisuus näyttää keväiseltä.

Hyvä!

Mauri Laurila

Kirjoittaja on HYY Yhtymän toimitusjohtaja ja HYY Ravintolat Oy:n hallituksen puheenjohtaja.

Kuva: Maru Lemmetty.