Tekijät tutuiksi: Rebekka Jyränen-Partanen on nainen paikallaan

Rebekka Jyränen-Partasen kotoa ei löydy pullansyöjiä. Sitäkin enemmän lämpimäiset maistuvat hänen työpaikallaan UniCafe Meilahdessa.
Rebekan matka HYY ravintoloiden kylmäköksi on kulkenut monen mutkan kautta, mutta tänään nainen voi sanoa löytäneensä oman paikkansa. ”On tehtävä asioita, jotka tuntuvat hyvälle”, hän hymyilee. Tuntuvat - ja Rebekan tapauksessa myös maistuvat.

Kynttilänvalajasta päiväkotiin ja kouluviraston opintoavustajasta maaseudun rauhaan. Rebekka Jyränen-Partanen ei ole koskaan pelännyt tehdä siirtoja elämässään. Siinä missä monet meistä vain haaveilevat irtiotoista, hän on rohkeasti hypännyt: välillä palatakseen askeleen taaksepäin, välillä ottaakseen aimo harppauksen eteenpäin.

– Olen tullut aikuisena ravintolamaailmaan, minkä koen selkeästi vahvuudekseni, kertoo vuonna 1996 Järvenpään kotitalousopettajaopistosta suurtalouskokiksi valmistunut Rebekka.

– Vuosien varrella on tullut ehdittyä moneen, mutta vuodesta 2005 alkanut ajanjakso HYY Ravintoloissa ja UniCafessa on ollut hyvää aikaa. Nyt tiedän mitä ammatillisesti tahdon ja tässä työssä on hyvä olla, hän toteaa.

Salad à la Mrs Jyränen-Partanen

Rebekan työpäivä käynnistyy aamuisin jo puoli seitsemän aikaan.

– Väsytti tai ei, töihin on aina mukava mennä, hän vakuuttaa.

Aamun tuntien aikana valmistuvat vitriinituotteet, kuten sämpylät, pullat, kakut ja patongit sekä Meilahdessa tarjottavat salaatit ja jälkiruoat.

– Mukavan työporukan ohella työmotivaatiota pitävät yllä koulutustani vastaavat työtehtävät sekä se, että kättensä jäljen näkee heti, Rebekka kertoo.

”Kätten jälki” tarkoittaakin hänen tapauksessaan paljon enemmän kuin vain valmista tuotetta. Käytännön ravintolatyön välissä Rebekka toimi muutaman vuoden HYY Ravintoloiden tukipalveluissa tuotekehitystiimissä. Reseptiikan testaaminen, kehittäminen ja kokonaan uusien ruokaohjeiden luominen tuona aikana tarkoittavat, että osa meille tänäänkin maistuvista UniCafe-herkuista on kulkenut tai syntynyt Rebekan käsien kautta.

Luottamusnainen vei pomotkin TETtiin

Viimeiset neljä vuotta Rebekan työviikkoon ovat mahtuneet myös päivät HYY Ravintoloiden luottamusmiehen roolissa. Työkaverien pyynnöstä lähtenyt ”toinen ura” tarkoittaa Rebekalle työyhteisön kuuntelemista, kuulemista, läsnäoloa ja vaikuttamista.

– Ei ole olemassa liian pientä asiaa, josta luottamusmiehelle ei voisi puhua. Olen siinäkin roolissa kollega ja työkaveri enemmän kuin mitään muuta, Rebekka toteaa. Pyydettäessä vien sitten asioita eteenpäin.

Eteenpäin ja liikkeelle Rebekka sai vuosi sitten koko HYY Ravintoloiden organisaation, kun hänen aloitteestaan tukipalvelujen henkilökunta lähti päiväksi tekemään töitä asiakasrajapintaan, toimistolta TETtiin.

– Halusin idean myötä lisätä eri osapuolten ymmärrystä siitä, mitä kaikkea ravintoloissamme todella tapahtuu. Avata uusia ikkunoita ja näköaloja, hän kertoo.

– Me kaikki teemme töitä yhteisen päämäärän eteen. Tittelit tai meriitit eivät tee ihmistä, vaan panos ratkaisee. Uskon, että työharjoittelupäivien aikana kaikki saivat paljon, Rebekka toteaa.

”UniCafella on hyvä kaiku”

Kun Rebekka sulkee työpäivänsä päätyttyä oven takanaan, hän jättää oven taakse myös työminän. Miehen kanssa vuosia sitten sovittu tapa olla tuomatta työasioita kotiin on ja pysyy. Perhe, kaksi kissaa sekä rakkaat harrastukset kuten valokuvaus pitävät huolen, että koti on Rebekalle oma maailmansa. Eikä kotoa edes löydy pullan ystäviä.

– HYY Ravintolat on hyvä työpaikka ja hyvä työnataja. UniCafella on hyvä kaiku, hän toteaa.

– Kautta linjan kaikissa 32:ssa ravintolassamme on hyvä henki ja ihmiset ovat usein, paitsi työkavereita, myös kavereita työpaikan ulkopuolella.

-Meillä ihmiset liikkuvat paljon eri ravintoloiden välillä, joten kontakteja syntyy helposti. Uusiin kohtaamisiin myös suhtaudutaan myönteisesti, olipa kyseessä sitten paikkaa vaihtava vakituinen työntekijä tai ekstra. Unicafelaisena on helppo olla ja unicafelaiseksi on helppo tulla, Rebekka päättää.

Mikko Huttunen

Kirjoittaja on HYY Yhtymän tiedottaja.

Kuva: Maru Lemmetty

Tekijät tutuiksi -blogisarjamme esittelee joukon unicafelaisia kauhan varresta ja tiskin takaa. Sarjan seuraava osa ilmestyy syksyllä.