Tekijät tutuiksi: Tomi Varis, keittiömestari ja isä

Tomi Varis on isä ja puoliso, ravintola-alan huippuammattilainen ja UniCafe Päärakennuksen keittiömestari. Tavatessamme tammikuun alussa juuri tässä järjestyksessä, "isän" ollessa rooli, johon Tomi on ehtinyt totutella vasta viikon ajan.

-Tiedätkö, tänään puhuisin mielelläni vaan pikku-Tompasta, mies naurahtaa. Maailma näyttää toisenlaiselta, entistäkin paremmalta.

Kasvaminen osaajaksi

Eri roolien yhteensovittaminen ja niihin kasvaminen ei ole koskaan ollut Tomi Varikselle ongelma. Vuonna 2000 HYY Ravintoloiden palvelukseen tullut mies on ehtinyt moneen: ura alkoi kokin koulutusta vastaavissa töissä UniCafe Domuksessa ja sen jälkeen tutuiksi ovat tulleet lukuisat ketjun eri toimipaikat.

– Ravintola-ala oli minulle opiskelemaan lähtiessäni itsestäänselvyys, hän kertoo.

– Ehkä tyhmänrohkeastikin laitoin kaiken yhden kortin varaan, hain ainoastaan kokin koulutukseen, mutta onneksi se oli kortti, joka kannatti katsoa.

Tomi Varis valmistui Seinäjoelta ammattikoulun kokkilinjalta 1997. Paitsi kiinnostus ruokaan, nuoren miehen mieltä houkuttelivat alalle myös ravintolamaailman mahdollisuudet.

– Ajattele, ei mitään rajoja, Tomi hymyilee.

– Kokin koulutuksella voit tehdä mitä vaan ja missä vaan.

Kokista keittiömestariksi

Tehdäkseen mitä vaan ja missä vaan on ammattilaisenkin kehitettävä itseään. Vuonna 2005 Tomi Varis lähti jatkamaan opintojaan keittiömestarin oppisopimuskoulutuksella yhteistyössä Haaga-Perhon ja HYY Ravintoloiden kanssa.

– Kaksivuotinen koulutusjakso oli rankka rutistus, mies muistelee nyt.

– Työn, iltaopiskelun ja itseopiskelun yhteensovittaminen ei ole helppo yhtälö. Siinä missä oppisopimus tarkoittaa diiliä koulun ja oppilaitoksen kanssa, se merkitsee myös oppisopimusta itsensä kanssa, projektiin on sitouduttava, hän jatkaa.

Silti 2007 valmistunut keittiömestari muistelee opiskeluaikaa lämmöllä.

– Uudet kontaktit, työtavat, menut ja osin raaka-aineetkin, koulutus antoi todella paljon, Tomi toteaa.

– Esimerkiksi opintojakso Belgian Bruggessa tarjosi mahdollisuuden tehdä töitä Michelin-tason kokkien kanssa, huikeaa, hän hymyilee.
Paluumuuttaja

Opintojen päätyttyä mies työskenteli vielä hetken HYY Ravintoloiden palkkalistoilla, ennen kuin työmarkkinat toisaalla veivät hänet mennessään.

– Tein kolmen vuoden jakson töitä HYY Ravintoloiden ulkopuolella, kunnes 2010 veri alkoi vetää takaisin, Tomi kertoo.

– Uskon, että välillä on hyväksi käydä katsomassa työelämää hieman eri perspektiivistä; toimintatapoja ja -malleja, jotka antavat omaan osaamiseen uusia tasoja.

Kolmisen vuotta sitten aika oli kuitenkin kypsä palaamiseen ja UniCafe Päärakennus sai Tomi Variksesta uuden keittiömestarin.
Itsensähaastaja

– Olen aina viihtynyt HYY Ravintoloissa, Tomi toteaa. Meillä on erinomainen työyhteisö, turvallinen, tasapuolinen ja luotettava työnantaja ja tilaa erilaisille mielipiteille, joita myös kuunnellaan.

Läpi koko uransa Tomi on tehny töitä ravintoiloissa, joissa yhdistyvät annosruokailu sekä kahvila- ja juhlapalvelut. Näin myös UniCafe Päärakennuksessa.

– Nautin itseni haastamisesta, sillä se tuo mukanaan kehitystä, mies kertoo.

– Visioita ei kuitenkaan voi toteuttaa yksin. Sen mahdollistaa hyvä porukka, jollainen meillä UniCafeissa on, Tomi Varis päättää.

Kirj. huom. Tätä haastattelua varten tuore isä suostui katkaisemaan isyyslomansa, kiitos Tomi siitä ja sydämelliset onnittelut vielä kerran koko perheellesi!

Mikko Huttunen

Kirjoittaja on HYY Yhtymän tiedottaja.

Kuva: Maru Lemmetty