Tervetuloa, uusi opiskelija

Tänään vietetään yliopistojen ja korkeakoulujen lukuvuoden avajaisseremonioita. Sinulle, fuksi, tarjolla on monenlaista uutta, ehkäpä alkuun hieman ihmeellistäkin; kuka kättelee parhaillaan koulun rehtoria, kuka tutustuu laitokseen tutorin opastuksella tai tekee tuttavuutta uusien kämppäkavereiden kanssa. Kalenterit täyttyvät luentoaikatauluista ja opiskelijatapahtumista. Upeita ja hienoja asioita uudessa elämänvaiheessa.

Hieno asia on myös opiskelijalounas. Tämä yli 30 vuotta vanha erinomainen opiskelijaetuus on tarjolla kaikissa yliopistoissa ja korkeakouluissa. Valtakunnallisesti opiskelijalounaita tarjotaan vuodessa noin 14 miljoonaa kappaletta, 450 ravintolassa, 128 ravintoloitsijan voimin.

Opiskelijalounas täyttää laadultaan yleiset terveydelliset ja ravitsemukselliset vaatimukset, joten päivittäinen ateria kannattaa nauttia säännöllisesti. Voin rehellisesti sanoa, että vain opiskelijaravintoloissa ruokailet näin edullisesti: 2,60 € maksava ateria sisältää pääruoan lisäksi salaatin, leivän, ruokajuoman ja lisukkeet (peruna, pasta, riisi…). Veronmaksajat tukevat jokaista opiskelijalounasta 1,94 €:lla ja sen osuus valtion budjetista on noin 25 milj. €. Annettu etuus kannattaa käyttää hyväksi!

Ateriatuki, aikansa innovaatio

Syyskuussa 1979 käynnistynyt ateriatuki on mielestäni merkittävä sosiaalinen innovaatio. Sillä on suuri vaikutus sekä kansantaloudellisesti että -terveydellisesti. Huolestuttava uutinen tältä keväältä kuitenkin kertoi, että opiskelijalounaita nautitaan koko maassa yhä vähemmän. Ravintoloitsijana on tässä tilanteessa toki mietittävä, vastaako tuote asiakkaiden tarpeita ja mieltymyksiä. Miten omaa toimintaa, palvelua ja ruokatuotetta voisi parantaa, jotta opiskelijalounas olisi houkuttelevampi. Toisaalta, kun opiskelijalounas on tarkoin säädelty myös hinnan osalta, on liikkumavara rajallinen.

Opiskelijalounaan hinta on pysynyt muuttumattomana jo miltei kaksi vuotta. Tänä aikana kustannukset niin raaka-aineissa kuin palkkojenkin osalta ovat kuitenkin nousseet huomattavasti. Lounaan on laskettu kattavan kolmasosa päivän energian ja ravinnon tarpeesta niin, että tarjolla olevista lisukkeista pääruoan kanssa jokainen voi yksilöllisesti koostaa oman, täysipainoisen ateriakokonaisuuden. Tässä yhtälössä opiskelijaravintolapalveluiden tuottajiin kohdistuva paine on ilmeinen.

Yhteistyössä, keskustellen

Toivotan erityisesti Sinut, uusi opiskelija, lämpimästi tervetulleeksi UniCafe-opiskelijaravintoloihin. Toivottavasti voimme omalta osaltamme olla mukana tukemassa ja helpottamassa arkeasi ja opiskelusi sujuvuutta.

Syksyn aikana kehitämme palautejärjestelmäämme ja otamme kaikissa UniCafeissa käyttöön uuden sähköisen palautekanavan, jonka kautta voit lounastaessasi välittömästi kertoa meille mielipiteesi ja terveiset toiminnastamme. Odotamme aktiivista vuoropuhelua kanssasi!

Arja Kosonen

Kirjoittaja on HYY Ravintoloiden toimitusjohtaja.

Kuva: Maru Lemmetty.