Viola – Kaisaniemen empirehelmi

Moni näkee Violassa vain kauniin, herraskaisen ulkokuoren. Oma katseeni yltää pidemmälle, Violan sieluun. Ehkä se on juuri tuo Violan sielu tai henki, joka on saanut minut lumoihinsa. Joka tapauksessa tuntuu, etten astele näillä historiaa huokuvilla lankkulattioilla yksin – silloinkaan, kun läsnä ei ole muita. Violan ilmapiiri on intiimi ja inspiroiva, siellä on hyvä olla.

Empireunelma merinäköalalla

Jos olisin kiinteistönvälittäjä, saattaisin kuvailla Violan empirerakennusta seuraavin sanoin: Monien mahdollisuuksien empirehuvila Helsingin ytimessä, Kaisaniemenlahden rannalla. Historiaa huokuva kiinteistö, jonka laaja pihaterassi ja kadun puolelta aukeava merinäköala tarjoavat ainutlaatuiset puitteet tasokkaalle ja luonnonläheiselle kaupunkiasumiselle. Kokonaisuuden kruunaa jokaisen viherpeukalon unelma, tontin kulmalta aukeava kasvitieteellinen puutarha.

No, onneksi Viola ei tietääkseni ole kaupan. Nykyisessä roolissaan se tuottaakin iloa useammille, vaikka on vaiherikkaan elämänsä alkutaipaleella toiminut myös yksityisasuntona. Sanoisin, että Viola on nyt juuri sitä, mitä kaltaisensa niin loistavalla paikalla sijaitsevan arvorakennuksen tuleekin olla: kaikille avoin keidas keskellä kaupunkia.

Uudistuva 190-vuotias

Violan pitkään jatkunut talvihorros päättyy 3. maaliskuuta. Jo useita vuosia Violan aktiivisin kausi on rajoittunut kesäkuukausiin. Jouluksi huvila on hetkeksi herännyt, ja kesäkautta puolestaan ovat ennakoineet kevään juhlapäivät vappu ja äitienpäivä.

Nyt käynnistämme puutarharavintola Violassa ympärivuotisen toiminnan. Olen innoissani, sillä Violassa on potentiaalia paljon enempään kuin pelkästään kesäravintola- ja –kahvilatoimintaan tai sesongin juhliin, näiden merkitystä yhtään väheksymättä; tänäkin vuonna Violassa katetaan juhlapöytä sekä vappuna ja äitienpäivänä että jouluna. Ilman näitä perinteisiä juhlia Violan vuosi tuntuisi vajaalta.

Luomua ja lähiruokaa

Mitä uudistunut Viola sitten vierailleen tarjoaa? Viime vuoden lopulla tehdyn keittiöremontin myötä pystymme uudistamaan ja kehittämään tuotevalikoimaamme entistä paremmin. Avainsanoja ovat luomu ja lähiruoka, itse leivottuja leipiä ja leivonnaisia unohtamatta. Tarjolla on myös luomuviiniä, sekä Saimaan Juomatehtaan valmistamaa luomuolutta.

Violassa nautit luomupullaa ja hemmottelet itseäsi leivonnaisilla hyvän kahvin ja teen tai talon oman kaakaon kera. Kahvilanautintojen lisäksi Viola tarjoaa myös keitto- ja salaattilounasta. Lounasasiakkaat voivat valita joko keittolounaan, ruokaisan salaatin tai suolaisen piirakan vihersalaattipedillä. Molemmat salaattilounaat sisältävät alkukeiton ja kaikkien lounaiden kera on aina tarjolla tuoretta itse leivottua leipää, ruokajuomaksi vettä sekä aterian päätteeksi kahvia tai teetä.

Luvassa on myös kevyen kultturellia ohjelmaa. Avajaiskuukausi maaliskuu tuo tullessaan kesäkaudelta tutuiksi tulleet ja suositut Eija Olssonin taideluennot neljänä torstaina kello 14.30 alkaen.

Viola juhliin ja kokouksiin

Päivittäistoiminnasta huolimatta Viola tarjoaa edelleen elämyksellisen näyttämön myös yksityistilaisuuksiin ja juhliin. Violan pääsalissa ja kamareissa on tilaa yhteensä 60 hengelle. Kesäaikaan käytössä on myös Violan pihaterassi. Kasvitieteellisen puutarhan piha-alue tarjoaa ainutlaatuisen ympäristön ja virkistystä vaikkapa kokouspäivään.

Uudet tuulet tulevat puhaltamaan myös yksityistilaisuuksien menuissa kevään edetessä, niissäkin tullaan näkemään muun muassa luomua ja lähiruokaa.

Elämyksiä kaikille aisteille

Kun astut Violan pihaan, katsele hetki ympärillesi. Empirehenkisyys näkyy upeasti hienossa hirsirakennuksessa ja tyyli jatkuu myös sisätiloissa. Alkuperäiset lattialankut narahtelevat tunnelmallisesti. Kalusteet ovat osin alkuperäisiä, osin taidokkaita jäljitelmiä.

Sisään astuessasi sinua tervehtivät omassa uunissa paistetun leivän ja leivonnaisten tuoksut. Viimeistään tuntiessasi herkullisten leipomusten ja tuoreista raaka-aineista huolella valmistetun ruoan lempeät maut kielelläsi huomaat, että tyytyväisyytesi on meille sydämen asia.

Toivotamme Sinut tervetulleeksi – minä ja Viola!

Rakkausruno Violalle:
::Viola – soitin sulosointuinen
tai metsän kaunein kukkanen.
Myös tyttö orvokkisilmäinen
tai puutarharavintola ihanainen.::

Vesa Haapanen

Kirjoittaja on Violan ravintolapäällikkö.

Kuvat: Maru Lemmetty.